Épületgépész-, gépész tervezés, 3D modellezés.

Épületgépész tervezés: gázterv, fűtés, hűtés, vízellátás, csatornázás, szennyvíz, esővíz, szellőzés, légtechnika tervek készítése lakossági és ipari területen.

Gázterv készítés és engedélyeztetés menete:

 1. Kapcsolatfelvétel a tervező és a megrendelő között, tervezési feladat pontosítása, árajánlat adás.
 2. Tapasztalataink szerint minden esetben szükséges a helyszíni felmérés a pontos tervezéshez, de segítségünkre lehetnek az építésztervek vagy a meglévő gáztervek. Ami szükséges a tervezéshez és ajánlott a felmérésre előkészíteni: Helyrajzi szám és a gázszámla, új bekötés esetén a csatlakozási szerződés. Fontos: Ha a gázfogyasztás a tervezett állapotban túl fogja lépni a szerződés szerinti lekötött mennyiséget (lakossági tervezésnél (4 m3/h) nem valószínű) akkor kapacitás bővítési kérelmet kell benyújtani a szolgáltató területileg illetékes üzemegységénél (ebben tudunk segíteni), tapasztalataink szerint ennek átfutási ideje min. 2-4 hét, díja függ az igényelt lekötött mennyiségtől.
 3. A gáztervek elkészítése a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet (GMBSZ) előírásai, a területileg illetékes gázszolgáltató saját előírásai és az OTÉK, illetve meglévő kémény felhasználása esetén a Katasztrófavédelem előírásai szerint történik.
 4. A meglévő szerelt vagy épített kémény felhasználása esetén elkészítjük a szükséges égéstermék elvezető rendszer méretezését (kéményméretezés), amit ha területileg szükséges úgy a Katasztrófavédelemnél engedélyeztetünk az elkészült gázterv másolatával együtt.
 5. Gázellátási tervdokumentáció földgázelosztónál történő engedélyeztetése, ez általában 14 munkanapot vesz igénybe, engedélyeztetés előtt szoktunk egy egyeztetést tartani amennyiben azt valami indokolttá teszi és a számla kiállítása is ekkor történik.
 6. A gázszerelő az engedélyes gázterv birtokában végezheti el a készülék cseréjét, a gázhálózat átalakítását és amint kész úgy értesíteni kell a tervezőt (tervezői átvétel esetén) vagy a szolgáltatót.
 7. Technológiai célú gázkészülék esetén használatbavételi engedélyeztetés szükséges amit a területileg illetékes mérésügyi és műszaki biztonsági hatósághoz kell benyújtani.

Mennyibe fog kerülni?

A gázterv készítés ára függ a tervezés bonyolultságától, a szükséges dokumentációktól (szükséges-e kémény méretezés és katasztrófavédelmi engedélyeztetés), tervezői vagy szolgáltatói átvételes lesz-e

Honnan tudhatom, hogy szolgáltató vagy tervezői átvételes lesz?

Ennek legegyszerűbb módja lakossági gázterv esetében a gáznyomás-szabályozó típusát bediktálni nekünk és amennyiben az korszerű úgy a tervező feladata az átvétel. Új bekötés esetén minden esetben engedélyköteles a tervezés és szolgáltatói átvételes is lesz.

  Gázterv készítés:

  Miért és mikor van rá szükség?

  Új gázhálózat kiépítésekor, vagy a meglévő gázhálózat és gázfogyasztókban történt voltozástól függően minden esetben gáztervet kell készíteni! Kivételt képez ez alól az egyszerű készülékcsere, amikor a cserélendő készülék égéstermék-elvezetésének típusa és a gázhálózat nyomvonala nem változik, ebben az esetben a gázszerelő a készülékcserét lejelenti a szolgáltató felé a munka elkészültével.

  Fontos, hogy a szerelési munkák elvégzésére a gázszerelők közhitelű hatósági nyilvántartásában [a gázszerelők engedélyezéséről szóló 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet] szereplő gázszerelő jogosult. Cégünk hivatalos gázszerelőkkel dolgozik együtt, így igényeinek megfelelően tudunk ajánlani gázszerelőt.

  Ha a gáztervezés nem tartozik az egyszerű készülékcsere fogalma alá akkor a gázterv készítés lehet engedélyköteles vagy tervezői átvételes. Utóbbinál a tervező fogja átvenni, ellenőrizni, hogy minden szakszerűen és az előírásoknak megfelelően készült-e el. Amennyiben engedélyköteles úgy szolgáltatótól függően elektronikus vagy papír alapon kell a tervet benyújtani és a terv jóváhagyás megközelítőleg 14 munkanapot vesz igénybe. Ebben az esetben a szolgáltató helyi illetékes szakemberei fognak kimenni átvenni az elkészült munkát. Fontos: Ebben az esetben a gázszerelő a munkát csak a jóváhagyott gázterv birtokában kezdheti meg!

   Fontos tudnivalók:

   • Ma már csak kondenzációs gázkazánt lehet hivatalosan betervezni.
   • A meglévő kémény nélküli gázbojlerek engedélyeztetése az esetek többségében már nem lehetséges (helyszíni felmérés során kiderül).
   • Gázkazánok homlokzati kivezetésének legfontosabb szabályai a tervezett kivezetéssel szemközti min. 10m megléte, illetve a telekhatár a kivezetés előtt min. 3m-re legyen, a kivezetés 2-2 méteres sávjában a homlokzaton nyitható ablak, illetve a füstgáz-eloszlását akadályozó tényező nem lehet.
   • Gázkazánok tetőkivezetésénél ügyelni kell a védőtávolságokra főként meglévő falazott kéménytől (1,2 m), mert a kondenzációs kazán égésterméke kárt tesz benne, ez ellen a védőtávolság betartásával vagy a saválló burkolattal lehet védekezni.
   • Amit még sokan nem tudnak az a nyílászáró csere utáni nem megfelelő légellátás a konyhában, az új nyílászárók szigetelése nagyon jó, egy konyhai gáztűzhely átlagosan 10 kW és ha minden égő be van gyújtva akkor egy „A” típusú készülék légellátásához kW-onként 12 m3/h levegő szükséges, tehát az emberi biztonság érdekében valamilyen légbevezetőt ajánlott betervezni és gázterv készítés esetén kötelező is, ennek legelterjedtebb formája a nyílászáróba építhető légbevezetők.

    Hűtés és klímarendszerek tervezése:

    A fűtési rendszerekhez hasonlóan épületünk hűtés és klíma rendszerét is úgy kell megválasztanunk, hogy a lehető legnagyobb komfortot tudjuk biztosítani a lehető legalacsonyabb energiafogyasztás mellett.

    Felújítás vagy új építés esetén a hűtési rendszerek igen sokrétűek lehetnek. A teljesség igénye nélkül néhány hűtési rendszer főbb tulajdonságát be is mutatjuk.

    Hőszivattyús hűtés rendszerek:

    A hőszivattyús hűtés rendszerek működési alapelve a háztartásokban használatos hűtőszekrényével azonos. A hőszivattyús rendszer fűtési üzemben egy adott közegből hőt von el, amit egy másik helyre szállít, majd ott egy másik közegnek magasabb hőmérsékleten leadja. Hőszivattyús hűtési rendszereknél ezt a leadott hőt használjuk fel fűtési és hűtési célra is. A hőszivattyús rendszer működése során elektromos áramot használ fel.

    A megfelelően telepített hőszivattyús rendszer alacsony üzemeltetési költségek mellett magas komfortot biztosít, mivel a hűtési feladatokat is képes ellátni.

    Leggyakrabban levegő-víz rendszerű hőszivattyú berendezéseket alkalmazunk, ahol a berendezés a környezeti levegő hőjét adja át az épület víz közegű fűtési rendszerének.

    Ebben az esetben a hűtési energia leadása mennyezethűtés és falhűtés rendszerrel történik.

    Split klíma (levegő-levegő hőszivattyú):

    A split rendszerű levegő levegő hőszivattyús klímaberendezésekben hűtőközeg kering, és a beltéri egység elpárologtatója vonja el a hőt a hűtendő térből, melyet a kültéri egység vezet a környezetbe. Kapható parapet-, oldalfali-, álmennyezetbe építhető- és légcsatornázható kivitelben. A beltéri split klíma egységeknél hűtési üzemmódban a hőcserélőtől biztosítani kell a levegőből lecsapódó kondenzvíz elvezetését.

    Létezik multi split kivitelben is, amely esetén egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik.

    Általában irodaépületekben, lakóházakban alkalmazzák, de létezik ipari, légcsatornázható kivitel is.

    A rendszerrel fűteni is lehet, de magyarországi éghajlaton a fűtés csak átmeneti időszakban gazdaságos.

    VRF, VRV klímarendszerek:

    Hűtés és klímatechnikai rendszerek új és különösen energiahatékony változata a VRF vagy VRV klímarendszer. A split rendszerekkel ellentétben a VRF vagy VRV rendszerek változó hűtőközeg térfogatárammal üzemelnek, és minden esetben a helyiség pillanatnyi fűtési vagy hűtési hőigényének megfelelő hűtőközeg mennyiséget szállítanak az adott helyiség beltéri egységének. A rendszer részterhelés mellett is nagy hatásfokkal, azaz magas COP értékkel üzemel.

    A VRV rendszert első sorban

    • szállodák,
    • irodaépületek klimatizálására fejlesztették ki,
    • azonban egyre több családi és társasház megrendelő élvezi a VRV hűtési és fűtési rendszer előnyeit.

    A beltéri egységek lehetnek hagyományos parapet-, oldalfali-, álmennyezetbe építhető- és légcsatornázható kivitelűek, de létezik ún. Hydrobox kivitelben, amely képes használati melegvíz előállításra és víz közegű fűtési rendszer hőtermelőjeként funkciónál. Egy kültéri egységre nagy számú beltéri egység csatlakoztatható.

    Fan-coil klíma:

    A fan-coil klíma berendezés hőcserélőből és hozzátartozó ventilátorból áll. Kapható parapet-, oldalfali-,
    álmennyezetbe építhető- és légcsatornázható kivitelben. A beltéri egységeknél biztosítani kell a hűtési üzemmódban a levegőből lecsapódó kondenzvíz elvezetését a hőcserélőtől.

    Fan-coilok klímák esetén a szükséges fűtési és/vagy hűtési energia előállítása központilag történik, a hőtermelőt (pl. kazán, hőszivattyú) és hűtőgépet (pl. folyadékhűtő, hőszivattyú) víz közegű csővezetékhálózat köti össze a helyiségek beltéri egységeivel.

    Általában irodaépületekben, lakóházakban alkalmazzák, de létezik fan-coil ipari, légcsatornázható kivitel is, amelyek nagy belmagasságú helyiségekben történő alkalmazásra terveztek.

    A fan-coil hűtés hátránya, hogy a ventilátor hangja zavaró lehet lakóterekben, főleg éjszaka.

    Épületgépészeti tervezőirodánk vállalja családi-, társasházak, iroda-, raktárépületek, ipari létesítmények, oktatási intézmények és egyéb épületek hőszivattyús hűtés és klíma rendszerének tervezését. Elkészítjük az épület hőterhelés számítását, igény szerint a lehetséges rendszerek energetikai és megtérülési összehasonlító számításait is.

    Hővisszaneyerős szellőztető rendszerek:

    Manapság mind lakóépületek, mind középületek és ipari létesítmények építésekor, korszerűsítésekor energetikai és komfort szempontból egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mesterséges szellőztető, azaz légtechnikai rendszerek.

    Épületgépészeti mérnökirodánk vállalja lakóépületek hővisszanyerős szellőztető rendszerének tervezését (lakásszellőztető rendszer), valamint intézmények, ipari létesítmények komfort és technológiai célú légtechnikai rendszereinek tervezését.

    A hővisszaneyerős szellőztető rendszerek néhány előnye:

    • Folyamatos friss levegő biztosítása (a nem kívánt szagok semlegesítésével)
    • Tisztább levegő a hagyományos szellőztetéshez képest (a beépített szűrőknek köszönhetően)
    • Nincs felesleges pára, így elkerülhető a penészedés
    • Minimális energiafelhasználás (köszönhetően annak, hogy a hőcserélő akár a benti levegő hőjének akár 90%-át is felhasználja a friss levegő utánpótlására)
    • Fűtési költség megtakarítás (ami akár elérheti a 20%-ot is)
    • Alacsony zajkibocsátás
    • Már elérhető lakossági szinten is kedvező áron

    Az előnyök gyártónként és a felhasználás módja miatt eltérőek lehetnek.

    Keresse irodánkat bizalommal, segítünk az igényeinek legmegfelelőbb berendezés kiválasztásában és a tervezésben.

    Víz és csatorna rendszerek tervezése:

    Épületgépész tervezőirodánk vállalja telekhatáron belüli víz és csatorna rendszerek, esővíz elvezetés, valamint teljeskörű vízhálózat tervezését.

    A vízellátás-csatornázás tervezés kiterjed az alábbiakra:

    • Épületen és telken belüli hálózati hidegvízvezeték tervezés,
    • Használati melegvíz készítés és hálózat tervezése,
    • Cirkulációs hálózat tervezése (használati melegvíz keringetése),
    • Vízelőkészítés (vízszűrés, víztisztítás, nyomáscsökkentés, vízlágyítás) tervezés,
    • Épületen és telken belüli szennyvíz – csatorna hálózat tervezés, esővíz elvezetés.

    Technológiai vezetékek tervezése:

    Ipari létesítmények esetében a szokványos épületgépészeti feladatokon kívül felmerülhetnek speciális tervezési igények is. Társaságunk készséggel vállalkozik a sűrített levegő hálózatok méretezésére és gőzrendszerek technológiai tervezésére is.

    Sűrített levegő hálózat méretezése:

    Épületgépész tervezőirodánk vállalja kompresszorházak és sűrített levegő technológiai hálózatok tervezését, a szükséges levegőelőkészítés berendezéseinek kiválasztását, és a légtartály méretezését. Tapasztalattal rendelkezünk kis teljesítményű és több kompresszorból álló kompresszortelepek tervezésében is.

    Gőzrendszerek tervezése:

    Elvégezzük gőzüzemű kazánházak, gőzhálózatok a szükséges tápvízellátás és kondenz leválasztás tervezését.
    A meglévő gőzhálózatot felülvizsgáljuk, szükség esetén  javaslatot teszünk annak átalakítására, így javulhat a gőz minősége és jelentős energiamegtakarítás is elérhető.

    Miért érdemes megrendelni a tervezést?

    A megfelelő hálózati nyomásveszteség tervezésével és a a gőz- és sűrített levegő minőségi igények optimalizálásával megközelítőleg 10-20 % üzemeltetési költség takarítható meg.

    Mind a sűrített levegő hálózatok, mind a gőzrendszerek esetén tervezett nyomástartó berendezések esetében elvégezzük a szükséges hatósági engedélyeztetési feladatokat a területileg illetékes műszaki biztonsági feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnál.

     

    Az oldal további használatához el kell fogadnia a sütiket. További információ

    A webhely sütik beállításait állítsa "sütik engedélyezése" beállításra a lehető legjobb böngészési élmény biztosítása érdekében. Ha továbbra is használja ezt a weboldalt a sütik beállításainak megváltoztatása nélkül, vagy az alábbi "Elfogad" gombra kattint, akkor egyetért azzal.

    Bezárás